Elektrisk eller vattenburen golvvärme?

Vid en badrumsrenovering passar de flesta på att även höja standarden i badrummet överlag. Ett steg kan vara att installera golvvärme. Men vilken av de olika varianterna som finns på marknaden ska väljas? De två vanligaste är vattenburen golvvärme samt elektrisk.

Vattenburen golvvärme kostar mest att installera. Men vid större badrum kan kostnaden betala igen sig i och med att driftskostnaden är lägre än vid elektrisk golvvärme. Förutom kostnaden är det två saker som karakteriserar vattenburen golvvärme. För det första sker uppvärmningen långsamt. Vattnet blir inte varmt lika fort som elslingor vilket gör att golven tar längre tid på sig att kännas varma och sköna. Det andra är att golvet blir något högre än vid elektrisk golvvärme. Detta är ofta inte något problem men är ändå något man bör ha med i åtanke när badrummet renoveras.

Elektrisk golvvärme finns i två olika varianter. De som kallas för Lågvolt är möjliga att installera på egen hand. Väljer man däremot de med högre voltantal måste en elektriker anlitas för installation av golvvärme. Det är ändå mycket arbete man kan göra själv så som att gjuta och planera hur slingan ska dras. Det elektrikern kommer att göra är själva inkopplingen så det med säkerhet sker på ett säkert och hållbart sätt.

Då elektrisk golvvärme är billigare att installera samt har fördelen att den värmer upp golvet snabbare är detta vanligaste alternativ. Men samtidigt ska man tänka på vad man vill ha golvvärmen till. Många har detta enbart som komfortvärme. Det är skönt att komma in på badrummet och mötas av lite ljumma kakelplattor istället för iskalla. I detta fall krävs det inte heller så mycket av uppvärmningssystemet. Men är det istället en uppvärmningsdel i hemmet kommer det krävas mer. Det räcker nämligen ofta med att värma upp hela badrummet med golvvärmen. Men att välja el-alternativet i detta fall kan visa sig bli dyrt i längden.