Välja badkarsblandare

Oavsett vad som ska köpas till badrummet så finns det mängder av modeller att välja mellan. Några av de sakerna som skiljer badkarsblandare mot varandra är följande:

Svängbar pip

Har badkarsblandaren enbart en enda uppgift och detta är att fylla upp badkaret så spelar det ingen roll om pipen är svängbar eller inte. Men vattnet kanske även ska användas till annat. Att fylla upp hinkar eller annat kan vara enklare om pipen går att föra åt sidan.

Enhandsgrepp eller två vred

Det är både en estetisk fråga och praktisk. Ska man öppna kranen genom ett enhandsgrepp dvs. att man ändrar värmen och ökar tillförseln på samma kran. Det vanligaste är ändå att man har två kranar. En för tillförsel och en för värme.

Fördelen med två vred är att utbudet är betydligt större. På dess negativa sida är att man generellt gör av med mer vatten med dessa. Enhandsgreppens fördel är främst praktiskt. Dess nackdel är att det inte passar i vissa situationer.

Är man svag i händerna kan man även fundera över hur stora och tydliga kranarna är. Det kan exempelvis vara betydligt lättare att hantera en stor enhandskran än två kranar som lätt skruvas åt för hårt.

  1. Enskild eller med dusch?

Det finns badkarsblandare som enbart är tänkta för att sitta vid ett badkar. Sedan finns det kombiblandarna som både har badkarsblandare och duschblandare. Genom en liten spärr eller spak ändrar man lätt var vattnet ska komma. Även om man enbart har ett badkar och kommer använda det till att bada i kan det vara en fördel att även ha möjlighet till en dusch. Om inte annat så den dagen man vill spola av blommor eller smutsiga barn.

Om man köper en med duschmöjlighet bör man fundera på om man vill ha en ”ekologisk” modell. Med detta menas att det går åt mindre vatten vid duschning.

  1. CC mått

Med CC-mått menas hur många millimeter det är från centrum i ena röret till centrum i det andra. Med andra ord bör man undersöka hur rören är dragna för att få en badkarsblandare som passar denna rördragning. Vid en större badrumsrenovering är det vanligt att även dra om rören och i detta fall har man möjlighet att ordna så att den badkarsblandare som man är intresserad av verkligen passar.

  1. Färg

Detta är främst en estetisk fråga. Krom är den färg som helt klart dominerar. Men några andra färger börjar även växa sig stark. Den antika stilen men lite gråare färg passar utmärkt till de badkar som har en äldre look. Det blir en känsla av antikt trots att det är alldeles nytt.

  1. Spärrknapp

På vissa badkarsblandare finns en spärrknapp. Den gör så att vattnet aldrig går att få varmare än 38grader. En perfekt spärr om barn leker i badkaret själv och släpper på vattnet. Risken att de ska skållas har då alltså eliminerats.